Free Web Space | BlueHost Review  

Caracterizarea lui Zoe Trahanache

Fun stuff
Colectie de imagini
Downloads
Cauta
Links
Noutati
Star Wars

 

 

Zoe Trahanache

-caracterizare-

 

Zoe Trahanache este un personaj secundar din comedia „ O scrisoare pierdut㔠și este unicul personaj feminin al piesei.

Zoe Trahanache este soția venerabilului domn Zaharia Trahanache și amanta lui Ștefan Tipătescu. Fiind unicul personaj feminin al piesei, Zoe este figura feminină cea mai distinsă din dramaturgia lui Caragiale.

Ea întruchipează tipul cochetei, este inteligentă, autoritară, ambițioasă și își impune voința în fața oricui. În comedie marchează triunghiul conjugal, prin care Caragiale satirizează defectele morale ale societății burgheze. Zoe este o luptătoare hotărâtă și folosește tot arsenalul de arme feminine ca să-și salveze onoarea. Pentru a-l convinge pe Tipătescu să accepte candidatura lui Cațavencu, ea recurge la rugăminți și lamentații – „Fănică, dacă mă iubești, dacă ai ținut tu la mine măcar un moment din viața ta, scapă-mă, scapă-mă de rușine”, recurge la plâns, la leșin, trece la amenințarea cu sinuciderea – „Trebuie să-mi cedezi, ori nu și atuncea mor și dacă nu mă lași să mor, după ce-oi muri poate să se întâmple orice”. Cu o energie impresionantă la o femeie ce părea sensibilă și neajutorată, ea se dovedește a fi o luptătoare aprigă și amenință: „Am să lupt cu tine, om ingrat și fără inimă”. Deși în epoca respectivă femeile nu aveau dreptul la vot, ea îl impune pe Cațavencu, în numele unui interes personal, acela de a recăpăta scrisoarea de amor pierdută, altfel și-ar fi distrus prestigiul și poziția socială.

Deși nu deține nici o funcție în partidul din care fac parte soțul și amantul ei, ea conduce totul din umbră datorită influenței ei asupra acestora și, de aceea, pentru Farfuridi partidul înseamnă în primul rând „madam Trahanache”, și apoi ceilalți.

Zoe nu-și pierde siguranța de sine nici când Cațavencu amenință cu publicarea scrisorii. Știe să conducă bine și bărbatul și amantul, obținând maximul de profit din această situație.

Când este stâpână pe situație, vrea să-i dovedească lui Cațavencu că este o femeie bună, iertătoare, tolerantă, dar îi cere în schimb să conducă manifestația publică în cinstea alesului, neuitând să-i amintească, nu fără ironie,faptul c㠄asta nu-i cea din urmă Cameră”. Gestul acesta săvârșit cu naturalețe și fără ranchiună e una din armele seducției pe care o exercită asupra tuturor bărbaților de la Trahanache la Cetățeanul Turmentat, acesta din urmă văzând în ea „o damă bună”.

 Inapoi la pagina cu referate

Inapoi la pagina de start

Copyright Tibi Breana © 2003
Pentru sugestii sau intrebari in legatura cu siteul, nu ezitati sa ma contactati: Tibi Breana