Free Web Space | BlueHost Review  

Baltagul - Caracterizarea lui Nechifor Lipan

Fun stuff
Colectie de imagini
Downloads
Cauta
Links
Noutati
Star Wars

 

 

Caracterizarea lui Nechifor Lipan

Nechifor Lipan este personajul care nu participă direct la acțiunea romanului „Baltagul”. Trăsăturile sale sunt reliefate fie indirect, prin mărturisirile altor personaje, prin intermediul rememorărilor, fie prin prezentarea lor directă, prin descriere, sau prin relatarea unor întâmplări.

Portretul său este construit din relatările Vitoriei și ale personajelor cu care el vine în contact, deoarece oamenii nu-l uită, și munteanca găsește pretutindeni „vorbe vii” despre trecerea lui.

Numele său adevărat era Gheorghiță, dar la patru ani, îmbolnăvindu-se și slăbind foarte mult, i s-au făcut „sfintele masle” i-a fost schimbat numele - „ca să nu-l mai cunoască bolile și moartea”- în Nechifor.

Sadoveanu nu face în mod direct un portret fizic personajului, înfățișarea lui Nechifor se alcătuiește din memoria afectivă a Vitoriei, care-și amintește că avea înfățișare îndesată și spătoasă, mustață neagră, groasă, și cu ochii cu sprâncene aplecate.

Nechifor Lipan era cel mai priceput oier din Măgura Tarcăului, acesta întemeindu-și o stână de oi la munte. El își petrecea o mare parte din viață în mijlocul naturii, „cu Dumnezeu și cu singurătățile”, mutându-și oile de la munte la șes, în funcție de anotimp, apoi se întorcea întotdeauna la casa și la familia lui.

Portretul moral reiese din mărturisirile, amintirile și atitudinile oamenilor care-l cunoscuseră. Inteligent și ambițios, Nechifor Lipan era știutor de carte și-i plăceau pildele și poveștile cu tâlc, precum cea din deschiderea romanului pe care le spunea la petrecerile din sat.

Nechifor era o fire comunicativă și pasională, acestuia îi plăceau femeile frumoase, însă nu depășea limitele bunului simț și ale respectării familiei. Această trăsătură reiese din atitudinea Vitoriei de a respinge cu fermitate previziunile babei Maranda, ghicitoarea satului, cum că bărbatul ar fi părăsit-o pentru o altă femeie, cu „ochi verzi”. Când, din iubire, Vitoria își manifesta gelozia, Nechifor socotea că e cazul s㠄scoată câțiva draci din cei șapte” ai Vitoriei, dar pe urmă regreta fapta și „își pleca fruntea și arăta mare părere de rău și jale”.

Fiind bărbat voinic și puternic, avea mare curaj și nu-I putea sta nimeni împotrivă. Nu se temea de hoți, deoarece „avea stăpânire asupra lor”, iar atunci când aceștia au vrut să-l prade, „numai și-a lepădat din cap căciula, și-a scuturat pletele ș-a înhățat baltagul”. „Atâta a strigat : Măi slăbănogilor, eu pe voi vă pălesc în numele tatălui și va prăvălesc în râpă! Aceia au ferit după niște ciritei și s-au dus”.

Nechifor Lipan era un om vrednic și fudul și nu se uita la bani, devenind chiar risipitor dacă i se oferea tot ce-i trebuia și după gustul său; era generos cu toți cei pe care-i întâlnea, își cinstea tovarășii de drum, dar și pe călători, sfințea turmele și plătea bine preotul.

Deși absent la desfășurarea acțiunii, Nechifor Lipan este personajul în jurul căruia se formează romanul.

Inapoi la pagina cu referate

 Inapoi la pagina de start

Copyright Tibi Breana © 2003
Pentru sugestii sau intrebari in legatura cu siteul, nu ezitati sa ma contactati: Tibi Breana